за преводa

bgenfrdeelitrorusrestr

18 – 20 АВГУСТ 2017

ПОЛЯНАТА В КВ. РУСЕВЦИ 

plakat

Феновете на Лятно кино на поляна ще могат да освежат августовските си вечери с най-доброто от Смешен филм фест 2016 и да се настроят за новия сезон, който ще се проведе от 18 до 24 октомври в зала „Възраждане“.

 

Организатори: Община Габрово и НЧ «Христо Смирненски 1949» кв. Русевци

Със съдействието на: Руски културно-информационен център – София и Фондация «Арт офис»

 

НАЧАЛО НА ПРОЖЕКЦИИТЕ 20.30 Ч. 

Филмите са със субтитри на български език 

 


ПЕТЪК, 18 АВГУСТ 

studenoНякои го предпочитат студено

Русия, 2014, 94 мин

Режисьор: Евгений Невски

Сценарий: Александър Карпов, Чермен Хадиков

Оператор: Леван Капанадзе

Музика: Павел Есенин

С участието на: Александр Ведменски, Иля Глинников, Александър Головин, Екатерина Вилкова

Трима 18-годишни сноубордисти, преследвани от група бандити, се спускат виртуозно от върха, преоблечени като момичета. Треньорката на женския национален отбор забелязва майсторството им и ги кани да участват в пробните състезания за включване в женския олимпийски отбор по сноуборд в Сочи. За момчетата това е възможност да се насладят на олимпийските трасета и да се спасят от преследване и те приемат. Заминават за Сочи, предрешени с перуки, дамско бельо и рокли, а там ги очакват непредвидими обрати, нови поклонници и запознанство с момичетата от американския отбор! 

ЕВГЕНИЙ НЕВСКИ е руски режисьор, който работи в киното и телевизията. Той е режисьор на известния комедиен сериал „Стажанти“ и на изключително популярния сред младежката публика „Някои го предпочитат студено“. 

 

 


СЪБОТА, 19 АВГУСТ

 

what we do

Какво направихме, за Бога?  

Франция, 2014, 93 мин

Режисьор: Филип дьо Шоверон

Сценарий: Филип дьо Шоверон и Ги Лоран

Оператор: Венсан Матиа

Музика: Марк Шуарен

С участието на: Кристиан Клавие, Шантал Лоби, Ери Абитан, Меди Садун, Фредерик Шо, Нум Диавара, Фредерик Бел, Джулия Пиатон

Семейство Верньой са благополучна двойка католици, ужасени от решението на трите си големи дъщери да сключат бракове с мюсюлманин, евреин и китаец. Единствената им надежда поне едно от момичетата им да се венчае в църква е най-малката им дъщеря, която заявява, че се е сгодила за католик. Дали и тази последна надежда на родителите няма да рухне?

ФИЛИП ДЬО ШОВЕРОН е роден на 15.11.1965 г. Той е сценарист и режисьор, известен с филмите „Какво направихме, за Бога?“ (2014), „Последно повикване за никъде“ (2016) и “Жената на моя партньор” (2005).

Фестивали и награди:

МКФ Емден 2014 – наградата „Бернард Вики“ за Филип дьо Шоверон; Европейски филмови награди 2015 – номинация за награда на публиката; Награди Гоя 2015 – номинация за най-добър европейски филм; Награди Люмиер, Франция 2015 – наградата за най-добър сценарий за Филип дьо Шоверон и Ги Лоран

 


НЕДЕЛЯ, 20 АВГУСТ

zakuska

Закуска при татко 

Русия, 2015, 96 мин

Режисьор: Мария Кравченко

Сценарий: Юлиана Кошкина, Анна Рудницкая

Оператор: Улугбек Хамраев

Музика: Карлис Аузанс, Вадим Некрасов

С участието на: Юрий Колоколников, Катерина Шпица, Луиза-Габриела Бровина, Полина Максимова, Валентин Пелка, Кристина Шаповалова, Никита Тарасов, Михаил Полицеймако, Людмила Гаврилова

Продукция: All Media Company Георгий Шабанов, Едуард Илоян

На пръв поглед всичко в живота на младия, привлекателен и егоцентричен Саша Титов се нарежда прекрасно: той е преуспяващ художествен директор на рекламна агенция, напълно удовлетворен от необвързващата си връзка със своя колежка. Но една сутрин на стълбите на мезонета му се появява десетгодишната Аля, която се представя за негова дъщеря. Ще може ли Саша коренно да промени навиците си на закоравял ерген?

МАРИЯ КРАВЧЕНКО е режисьор, сценарист и оператор. Родена е в Грозни, Руската Федерация, през 1981 г. Учи във ВГИК при Сергей Мирошниченко. Режисьор на тв сериали и филми, сред които „Закуска при татко“ (2015), „На прага на страха“ (2015), „Запомнете ни млади“ (2012), „Шерлок Холмс и доктор Уотсън: Раждането на легендата“ (2009), „Да убиеш гаулайтер“ (2007), „Събирачи на сенки“ (2006).

 

 Приключи Смешен филм фест 7, тъжно, но факт. На тържествена церемония вечерта на 26 октомври бяха обявени филмите, които най-силно впечатлиха жури и публика и които съвсем заслужено грабнаха отличията в различните категории.

FFF7 zakrivane 1

Очаквано или не, за най-добър филм на Смешен филм фест 2016 бе отличен „Съвсем нов завет“. Журито присъди голямата награда на продукцията от Белгия, Франция и Люксембург, заради „нежността и разбирането, с които режисьорът се отнася към своите необикновени, но истински добри герои и за начина, по който защитава правото на избор, любов и свобода“. Така обяви мотивацията на своите колеги Мартина Вачкова, която бе част от журито на седмото издание на феста.FFF7 zakrivane 2

 

 

Кметът на Габрово Таня Христова връчи наградата на публиката, която бе отсъдена на българския  филм „Летовници“. Режисьорът Ивайло Пенчев я прие с радост и обеща на габровци да направи специална прожекция на хитовата лента съвсем скоро в столицата на хумора. Очаквайте не една, а цели две прожекции на „Летовници“ на 1 и 2 декември в зала „Възраждане“!

FFF7 zakrivane 3

 

 

 

Своя награда връчи „Федералната агенция за международно хуманитарно сътрудничество на Русия“, която спечели френската комедия „Какво направихме, за Бога?“. Владимир Пенев обяви мотивите за отличието: „за елегантния хумор и здравословната доза самоирония към реалността, в която трябва да се научим да живеем.“

FFF7 zakrivane 4 

 

 

Специалната награда на журито грабна руската лента „Някои го предпочитат студено“. „Наградата се присъжда, заради кипящия хумор и лекотата, с които филмът забавлява и говори на младата публика на нейния собствен език“, каза Кин Стоянов, който също бе част от звездното жури с председател Димитър Коцев – Шошо.

FFF7 zakrivane 5

 

 

 

Първи сред наградените бяха децата-аниматори от Детското ателие по анимация, което се проведе в Дома на хумора и сатирата по време на фестивала. Те получиха своите отличия преди всички останали свои „колеги“ от филмовата индустрия и споделиха впечатления от участието си в ателието.

 

Какво е церемония без блясково шоу, настроение и усмивки? За това се погрижиха младите таланти от шоу балет „Магия“, които отново изненадаха публиката с динамични, пластични и модерни танци. Е, нали е „магия“, също толкова силна и привлекателна като киното. 

FFF7 zakrivane 6 FFF7 zakrivane 7

Довиждане Смешен филм фест, ще те чакаме отново притаили дъх догодина, по същото време, защото най-добре се смее този, който въобще се смее. В Габрово го знаем от опит.

FFF6 nagrada juri site 2За любителите и ценителите, за артистите и творците – завърши шестото издание на „Смешен филм фест“. Три са отличените филми от конкурсната програма на фестивала тази година.

Жури с председател проф. Николай Лазаров и членове - доц. Юлия Кънчева и Иван Попйорданов, присъди наградата за най-добър филм на „Хектор и търсенето на щастието“. Наградата се дава, заради модерния киноезик, с който ни показва, че щастието е около нас, но често го намираме като пребродим целия свят.

Специалната награда се връчи на копродукцията на Швеция и Хърватия от 2013 г. - „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Лентата спечели с посланието си, че животът е взривоопасен анекдот, в който всички сме участници.

Наградата на публиката грабна филма „На един черпак разстояние“.

Прочети още...

Да оцелееш и да се смееш по време на природно бедствие е възможно и още по-поносимо ако си бил част от „Смешен филм фест 5“. Това издание на габровския кинофорум ще бъде запомнено с много смях, с много сняг и с многото положителни емоции, които породиха филмите и техните създатели у публика и организатори.

На официална церемония в последния ден на фестивала тричленното жури, в състав проф. д-р Емилия Стоева, доц. д-р Марин Дамянов и Виолета Стаменова - кинокритик, обяви наградените филми от конкурсната програма.

Голямата награда спечели филмът от Великобритания „Квартет“ на режисьора Дъстин Хофман, „заради бликащата доброта, човечност, любов и деликатния английски хумор“. Според журито филмът впечатлява с изключителния актьорски състав,  изящната си визия и майсторска режисура. Наградата е статуетка, изработена от габровския скулптор Адриан Новаков.

Прочети още...

Статуетката на СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ 4 отлетя за Австралия

„След кратко, но съдържателно обсъждане” журито на СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ 2013  в състав: Божидар Манов – председател, Камен Балкански и Алек Попов, определи като  най–добър филм австралийско-американската лента „ОТКАЧАЛКИ” - за умело съчетание на сериозната тема за индивидуалната същност на човека с елегантна гротескова форма и остроумен хумор.

За великолепна „съспенс” драматургия и увлекателен зрителски сюжет журито отличи със специална награда френския филм „ЗНАМЕНИТОСТ”.

Прочети още...

film20fest2031От 23 до 29 октомври 2012 г. в Габрово ще се проведе третото издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”, организиран от Община Габрово, с подкрепата на Национален филмов център и медийното партньорство на Българска национална телевизия и областен вестник „100 вести”.  

Създаден през 2010 година, с идеята да продължи традициите на подобен род събитие от последната четвърт на 20 век, днес кинофорумът има амбицията сам да се превърне в традиция, която провокира съвременното мислене в търсенето на модерни форми, чрез които да се утвърждава марката „Габрово”.

 

Препълнените зали по време на първото и второто издание на фестивала, бурните реакции на публиката, емоционалното съпреживяване на всеки един от филмите, аплодисментите, съпровождащи финалните надписи, срещите с български и чуждестранни кинотворци, анкетните карти, в които основната препоръка беше фестивалът да продължи, ни убедиха в това, че „Смешен филм фест” е необходим, търсен и очакван, а неговото място е точно в Габрово – Столицата на хумора и сатирата.

Прочети още...

Кой взе награда в „Смешен филм фест 2” 

2Въпреки че беше прожектиран последен, филмът „Концертът” зае челно място в класацията на журито, което го определи като най-добър филм в „Смешен филм фест 2”.

Писателят Михаил Вешим, преподавателят и кинокритик д-р Надежда Маринчевска и Карин Янакиева – кинокритик и представител на Националния филмов център дадоха и още една, специална награда – на българския филм „Корави старчета”. Малко не достигна на „Корави старчета” да стане и любим филм на публиката. Киноманите в Габрово го класираха на второ място, а за най-смешен филм определиха българския „LOVE.NET”.

Прочети още...

„Когато порасна, ще стана кенгуру” взе голямата награда в Смешен филм фест 1

1Изключително талантлив, остроумен и искрено пресъздаващ объркания и драматичен живот на няколко поколения на Балканите – така журито обоснова избора си при връчването на приза „Най-смешен филм на Габрово”, а бронзовата котка с отрязана опашка отпътува със сръбската лента „Когато порасна, ще стана кенгуру”.

За седем дни Габрово се превърна в едно голямо и весело кино и живя с любовните проблеми на Шели от „Американката Шели”, стиска палци на инспектор Тюхчев от „Бон шанс, инспекторе”, щрака с пръсти на „Гуча! Фестивалът на любовта”, отдъхна си, че любовният триъгълник не винаги е проблем със „Средиземноморска диета” и искрено се радва и смя на Джеки, Джони, Чарли и... английската кралица.

Прочети още...