Mostly clear

12°C

за преводa

bgsqhyazbeenfrdeelhuitlvltmknoplptrorusrskslessvtruk

po neobiasnimi prichini

Унгария, 2014, 96 мин

Режисьор: Габор Рейз

Сценарий: Габор Рейз

Оператор: Габор Рейз

Музика: Лоран Чорба, Габор Рейз

С участието на: Арон Ференцик, Миклош Хорват, Балинт Дьоривани, Тамаш Овцарек, Роланд Лукач, Юли Якаб

Продукция: Proton Cinema, Színház- és Filmmüvészeti Egyetem Júlia Berkes

Арон наближава 30-те. Наскоро е завършил университет и в момента си търси работа, но не знае какво иска да прави със себе си. Засега родителите му помагат финансово, но това им позволява да се месят в живота му. Ето защо Арон не им казва, че приятелката му Естер е скъсала с него. В нощта на 30-ия си рожден ден открива, че тя има нов приятел, и се напива от мъка. Когато се събужда, вижда, че разполага с еднопосочен билет до Лисабон, и решава да се впусне в непознатото.

po neobiasnimi prichini 22ГАБОР РЕЙЗ e роден на 19.1.1980 г. в Будапеща, Унгария. Започва да учи в Унгарския университет за физическо възпитание, а след това – в Университета за филмова теория и история „Лоранд Ейотвош”. През 2006 г. е приет в Университета за театър и кино в Будапеща. Снима множество късометражни филми. „По необясними причини“ е пълнометражният му дебют.

Фестивали и награди:

Карлови Вари ’14 – Номинация за наградата „На Изток от Запад”; Джеймисън Синефест ’14 – втора награда на журито; Торино ’14 – Специална награда на журито, награда на публиката, най-добър сценарий (награда Холдън), награда на публиката за най-добър пълнометражен филм; Голямата награда на фестивала “Гласове” 2015, Ню Йорк; Голямата награда за режисура, София филм фест 2015; номиниран за Голямата награда за сюжетен филм, МФФ Тайпе 2015

Мястото на прожекциите: Музей „Дом на хумора и сатирата“