за преводa

bgsqhyazbeenfrdeelhuitlvltmknoplptrorusrskslessvtruk

22780656 1463453113690931 6607962286936692662 nВ конкурсната програма се състезаваха филми от Испания, Швеция, България, Полша, Русия, Грузия, Белгия, Франция, Аржентина и др.  

Журито в състав Стефания Колева, Иван Марков и Деян Статулов отличи за Най-добър филм на Смешен филм фест 2017 полската продукция „Планетата на необвързаните”, зa умението на неговите автори да представят проблеми на съвременното общество със силата на смеха, като ни припомнят, че медиите и новите технологии не могат да подменят живия контакт между хората.

Специалната награда бе присъдена на актьора Ролф Ласгард за филма „Човек на име Уве” (Швеция).Той успява да представи трагизма на своя герой с фин и деликатен хумор в традициите на най-добрите комедии от епохата на Чаплин до наши дни“ - мотивира избора на журито Стефания Колева и си пожела да има шанса да работи с Ралф Ласгард.

Предпочитанията на жури и зрители почти съвпаднаха, тъй като и двата премирани филма бяха сред фаворитите на публиката, но с незначителна преднина наградата Филм на публиката спечели „Сега или никога“ (Испания).

 

В продължение на седем дни зрителите имаха възможност да видят 17 филма, между които игрални, документални и анимационни. В съпътстващата програма бяха организирани ателие по документално кино под ръководството на режисьорката Петя Накова и открит урок по актьорско майсторство с актрисата Стефания Колева. Писателят Иван Марков представи новата си книга „Гранични отклонения”, а кинокритикът Деян Статулов се отдаде на другата си страст – фотографията, и запечата впечатляващи кадри в цикъла „Есенни етюди от Габрово“.

Довиждане, Смешен филм фест 8!

До нови срещи догодина по същото време!