за преводa

bgsqhyazbeenfrdeelhuitlvltmknoplptrorusrskslessvtruk

filmfest5Да оцелееш и да се смееш по време на природно бедствие е възможно и още по-поносимо ако си бил част от „Смешен филм фест 5“. Това издание на габровския кинофорум ще бъде запомнено с много смях, с много сняг и с многото положителни емоции, които породиха филмите и техните създатели у публика и организатори.

На официална церемония в последния ден на фестивала тричленното жури, в състав проф. д-р Емилия Стоева, доц. д-р Марин Дамянов и Виолета Стаменова - кинокритик, обяви наградените филми от конкурсната програма.

Голямата награда спечели филмът от Великобритания „Квартет“ на режисьора Дъстин Хофман, „заради бликащата доброта, човечност, любов и деликатния английски хумор“. Според журито филмът впечатлява с изключителния актьорски състав,  изящната си визия и майсторска режисура. Наградата е статуетка, изработена от габровския скулптор Адриан Новаков.

Наградата на публиката на Смешен филм фест за 2014 заслужено отиде при екипа на българския филм „Живи легенди“. Анкетното проучване по време на фестивала определи лентата на режисьора Ники Илиев за абсолютен фаворит на зрителите. Наградата, която той получи, е картина от Международния пленер по живопис „Боженци" 2013 на художника Тодор Тодоров.

Режисьорът нямаше възможност да присъства лично на церемонията, но изпрати благодарствено писмо до публиката и организаторите на фестивала, в което се казва: „Благодарим сърдечно на хората от Габрово. За нас това е най-хубавата и най-ценна награда. Начина по-който филма беше приет на прожекцията тук ще остане незабравим за нас. Такива моменти дават смисъл на работата ни и ни карат да продължаваме.  Бъдете здрави, ценете близките си и помогайте, когато можете. С пожелания за сбъднати мечти - Саня и Ники, „Живи легенди.“

По решение на журито бе присъдена и една специална награда на кипърския филм „Блок 12“ на режисьора Кириякос Тофаридис. Мотивите им бяха, че искат да отличат кинотворбата, заради гражданската идея, защитена със средствата на хумора и сатирата, и посланието към зрителя, което носи филма, „че ние, малките хора, може да победим корумпираните политици, ако успеем да се обединим и да превъзмогнем противоречията си“. 

На официалното закриване на „Смешен филм фест 5“ заместник-кметът Нела Рачевиц благодари на габровци и гостите на града, че „въпреки тежките метеорологични изпитания“, подкрепиха фестивала с неизменното си присъствие, с активното си участие и затова, че наградиха „с искрени аплодисменти добрата работа на филмовите екипи“. По думите й, публиката е основната причина този фестивал да съществува, да се развива, да търси и завладява нови пространства.

Сбогом, „Смешен филм фест 5“, догодина ние пак сме с теб!