Корените на идеята за представяне на хумора и сатирата чрез филмовото изкуство, датират от 1969 г., с организирането на Дни на филмовата комедия. Вследствие на големия интерес, както от страна на публиката така и от страна на кинотворците, панорамата на комедийния филм прераства в Международен фестивал на комедийния филм, провеждан от 1979  до 1993 г.

Новото летоброене започва през 2010 година, когато Община Габрово възстановява фестивала под името „Смешен филм фест“. И така, създаден с идеята да възстанови традициите, кинофорумът вече е традиция, със своя история,  разпознаваем образ и собствен стил.

Съществуването му е осъзната необходимост не само по емоционални причини, а и заради постигането на следните цели:

  • утвърждаване на една традиция, доказала своята жизнеспособност и представляваща неизменен елемент от цялостния културен калейдоскоп на града, фокусиран върху комично-хумористично-сатирични творчески достижения и проявен в различни видове изкуства.
  • популяризиране на фестивала, акцентирайки върху неговата уникалност, като  единствен по рода си в България форум за филмова комедия, с балансирана програма от нови и премиерни за страната филми и стойностни „златни” комедии, непознати на по-младото поколение.
  • утвърждаване на международния характер на събитието, чрез привличане на чуждестранни кинотворци и гостуващи фестивали. В досегашните издания са участвали Александър Бородянски – Русия, Алла Сурикова – Русия, Радивое Андрич – Сърбия, Бесник Мустафаи – Албания, Пьотр Гладилин – Русия, Кириакос Тофаридис – Кипър, Нана Джорджадзе - Грузия,  Владислава Войнович – Сърбия. Представени бяха заглавия от програмите на: Фестивала на френския филм, So Independent,  Благотворителния фестивал „Детски КиноМай” и др.
  • съхраняване на интереса към седмото изкуство, чрез представяне на разнообразна  палитра от стойностни продукции. На фона на заливащата ни комерсиализация в киното, многобройните телевизионни сериали и реалити формати, поддържането на интерес към качествените филми е предизвикателство, на което „Смешен филм фест” отговаря с прецизно селектирана програма.
  • привличане на младежка публика и създаване на условия за активно социално и духовно общуване, чрез реализиране на филмови лектории и съпътстващи събития,  съобразени  с интересите и възрастовите особености на аудиторията.
  • Фестивалът e елемент от цялостната визия на града, основана на утвърдените характеристики на артефакта „габровски хумор”, битуващ чрез своите различни проявления в инициативите от културния календар.

Габровската карнавална традиция може да бъде открита още през 19 век в спонтанното карнавално шествие и маскените балове, наречени от старите габровци Олелийня. Всяка година през месец май карнавалното шествие привлича хиляди гости и участници от страната и чужбина. Отличителна черта на габровския карнавал е хуморът и сатирата, с които се представят актуални проблеми от различни сфери на социалния и политически живот.

Музей „Дом на хумора и сатирата” е създаден през 1972 г., като структура на Община Габрово и представлява уникален по рода си, единствен в страната, специализиран художествен музей  на сатиричното изкуство. Добил световна слава, той е своеобразна емблема на българското и „габровското” светоусещане. Най-мащабната проява, организирана от музея, е Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, което обхваща всички жанрове на изобразителното изкуство и включва 6 раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат. В рамките на Биеналето от 1985 г. насам се провежда Национална среща-наддумване „Благолаж”, която е плод на интереса към габровския хумор, неговото издирване, проучване, събиране и популяризиране. Срещата има конкурсен характер и разкрива богатството на българския комичен прозаичен фолклор.

Всяка нечетна година Драматичен театър „Рачо Стоянов” е домакин на Международния фестивал на комедийния спектакъл.  Първото му издание е през 1998 г. На габровска сцена се изявяват театри от страната и чужбина. По време на  фестивала се провежда и конкурс за нова българска комедия.

Традиционно 1 април – Ден на шегата и рожден ден на Музей „Дом на хумора и сатирата”, се отбелязва с разнообразна програма, включваща: изложби, концерти, театрални спектакли, събития на открито и много изненади за малки и големи. 

Като град, припознал магията на смеха за своя запазена марка, Габрово се стреми да поддържа традициите си и същевременно да отвоюва нови територии. Логично към този кайлейдоскоп от събития се вписва и международният фестивал на илюзионното изкуство Магична среща „Златна котка”, в който вземат участие най-добрите български и световни илюзионисти.

В община Габрово се издават различни сборници с хумористични произведения, най-известният от които „Габровски шеги” (44 издания на 23 езика). Чрез тях спецификата на местната културна самобитност, вкоренена във фолклора и изведена до афористични житейски максими, отдавна се е превърнала в емблема на града и региона.

Всичко това идва да докаже необходимостта от утвърждаването и популяризирането на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест” като културен продукт, подчинен на габровския дух и традиции, но със собствена идентичност, фестивал от който има нужда не само Габрово, а  България.