film20fest2031От 23 до 29 октомври 2012 г. в Габрово ще се проведе третото издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”, организиран от Община Габрово, с подкрепата на Национален филмов център и медийното партньорство на Българска национална телевизия и областен вестник „100 вести”.  

Създаден през 2010 година, с идеята да продължи традициите на подобен род събитие от последната четвърт на 20 век, днес кинофорумът има амбицията сам да се превърне в традиция, която провокира съвременното мислене в търсенето на модерни форми, чрез които да се утвърждава марката „Габрово”.

 

Препълнените зали по време на първото и второто издание на фестивала, бурните реакции на публиката, емоционалното съпреживяване на всеки един от филмите, аплодисментите, съпровождащи финалните надписи, срещите с български и чуждестранни кинотворци, анкетните карти, в които основната препоръка беше фестивалът да продължи, ни убедиха в това, че „Смешен филм фест” е необходим, търсен и очакван, а неговото място е точно в Габрово – Столицата на хумора и сатирата.

 

 

Фокусът на „Смешен филм фест” разбираемо е върху комедийния филм, тъй като досегашната габровска традиция e в провеждане на Карнавал, Международно биeнале на хумора и сатирата в изкуствата, Международен комедиен театрален фестивал, Национална среща-наддумване „Благолаж”. В тази панорама естествено се включва филмовият фестивал, който се опитва да префокусира  погледа на съвременника, претоварен от телевизионни формати, към сатирично-комични стойностни продукции.

Г-жа Вагенщайн е подбрала разнообразна филмова програма, която да отговори на потребностите и вкусовете на широк диапазон публика. Ние като организатори сме насочили усилията си да популяризираме тази програма по различни информационни  канали – разпространение на печатни рекламни материали: плакати, афиши, флаери и брошури в учебни заведения, общински и държавни учреждения, фирми, големи търговски вериги, туристически обекти, обществен транспорт. Радиореклама, реклама на лед екраните в града, реклама в интернет. Много скоро филм феста ще има собствен сайт. 

Концерт с филмова музика на открита сцена ще фокусира вниманието на габровци и гости на града към предстоящото събитие.

В организацията и популяризирането на фестивала ще се включат доброволци от Областния съвет по наркотични вещества – Габрово.IMGP4528 

С много кино ще е изпълнена фестивалната седмица, но това не е всичко.  Във фоайето на залата, където ще се прожектират филмите, ще бъде разположен щанд с книги, тематично обвързани със седмото изкуство. Така зрителите ще имат възможност да си тръгнат не само с красиви преживявания от гледания филм, а и с интересно четиво.

Тук е мястото да съобщя, че освен наградата  „Най-смешен филм на Габрово” – приз, изработен от габровския скулптор Адриан Новаков, и наградата „Филм на публиката”,  сме подготвили и още една награда - в края на фестивала един от гласувалите с анкетна карта зрители ще си тръгне с подарък – книга.

 

Домът на хумора и сатирата, наш партньор в досегашните издания, и тази година се включва активно като домакин на съпътстващите фестивала събития с представянето на книгата на Весел Цанков „Блогът на местния идиот”,  изложбата „Богът на илюстрациите”, посветена на 110-та годишнина от рождението на Борис Ангелушев, а в съботния ден със сутрешни прожекции на анимационни филми.

 

Това и още изненади очакват публиката на Смешен филм фест.

 

Целта ни като организатори е фестивалът освен възможност за осмисляне на свободното време, да се превърне в средство за възпитаване на кинопублика - търсеща, разбираща, изискваща.   

Може да разгледате католога на Смешен филм фест 3 от тук.