Приключи Смешен филм фест 7, тъжно, но факт. На тържествена церемония вечерта на 26 октомври бяха обявени филмите, които най-силно впечатлиха жури и публика и които съвсем заслужено грабнаха отличията в различните категории.

FFF7 zakrivane 1

Очаквано или не, за най-добър филм на Смешен филм фест 2016 бе отличен „Съвсем нов завет“. Журито присъди голямата награда на продукцията от Белгия, Франция и Люксембург, заради „нежността и разбирането, с които режисьорът се отнася към своите необикновени, но истински добри герои и за начина, по който защитава правото на избор, любов и свобода“. Така обяви мотивацията на своите колеги Мартина Вачкова, която бе част от журито на седмото издание на феста.

Прочети още...

FFF6 nagrada juri site 2За любителите и ценителите, за артистите и творците – завърши шестото издание на „Смешен филм фест“. Три са отличените филми от конкурсната програма на фестивала тази година.

Жури с председател проф. Николай Лазаров и членове - доц. Юлия Кънчева и Иван Попйорданов, присъди наградата за най-добър филм на „Хектор и търсенето на щастието“. Наградата се дава, заради модерния киноезик, с който ни показва, че щастието е около нас, но често го намираме като пребродим целия свят.

Специалната награда се връчи на копродукцията на Швеция и Хърватия от 2013 г. - „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Лентата спечели с посланието си, че животът е взривоопасен анекдот, в който всички сме участници.

Наградата на публиката грабна филма „На един черпак разстояние“.

Прочети още...

filmfest5Да оцелееш и да се смееш по време на природно бедствие е възможно и още по-поносимо ако си бил част от „Смешен филм фест 5“. Това издание на габровския кинофорум ще бъде запомнено с много смях, с много сняг и с многото положителни емоции, които породиха филмите и техните създатели у публика и организатори.

На официална церемония в последния ден на фестивала тричленното жури, в състав проф. д-р Емилия Стоева, доц. д-р Марин Дамянов и Виолета Стаменова - кинокритик, обяви наградените филми от конкурсната програма.

Голямата награда спечели филмът от Великобритания „Квартет“ на режисьора Дъстин Хофман, „заради бликащата доброта, човечност, любов и деликатния английски хумор“. Според журито филмът впечатлява с изключителния актьорски състав,  изящната си визия и майсторска режисура. Наградата е статуетка, изработена от габровския скулптор Адриан Новаков.

Прочети още...

filmfest4Статуетката на СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ 4 отлетя за Австралия

„След кратко, но съдържателно обсъждане” журито на СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ 2013  в състав: Божидар Манов – председател, Камен Балкански и Алек Попов, определи като  най–добър филм австралийско-американската лента „ОТКАЧАЛКИ” - за умело съчетание на сериозната тема за индивидуалната същност на човека с елегантна гротескова форма и остроумен хумор.

За великолепна „съспенс” драматургия и увлекателен зрителски сюжет журито отличи със специална награда френския филм „ЗНАМЕНИТОСТ”.

Прочети още...

film20fest2031От 23 до 29 октомври 2012 г. в Габрово ще се проведе третото издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”, организиран от Община Габрово, с подкрепата на Национален филмов център и медийното партньорство на Българска национална телевизия и областен вестник „100 вести”.  

Създаден през 2010 година, с идеята да продължи традициите на подобен род събитие от последната четвърт на 20 век, днес кинофорумът има амбицията сам да се превърне в традиция, която провокира съвременното мислене в търсенето на модерни форми, чрез които да се утвърждава марката „Габрово”.

 

Препълнените зали по време на първото и второто издание на фестивала, бурните реакции на публиката, емоционалното съпреживяване на всеки един от филмите, аплодисментите, съпровождащи финалните надписи, срещите с български и чуждестранни кинотворци, анкетните карти, в които основната препоръка беше фестивалът да продължи, ни убедиха в това, че „Смешен филм фест” е необходим, търсен и очакван, а неговото място е точно в Габрово – Столицата на хумора и сатирата.

Прочети още...

Кой взе награда в „Смешен филм фест 2” 

2Въпреки че беше прожектиран последен, филмът „Концертът” зае челно място в класацията на журито, което го определи като най-добър филм в „Смешен филм фест 2”.

Писателят Михаил Вешим, преподавателят и кинокритик д-р Надежда Маринчевска и Карин Янакиева – кинокритик и представител на Националния филмов център дадоха и още една, специална награда – на българския филм „Корави старчета”. Малко не достигна на „Корави старчета” да стане и любим филм на публиката. Киноманите в Габрово го класираха на второ място, а за най-смешен филм определиха българския „LOVE.NET”.

Прочети още...

1

„Когато порасна, ще стана кенгуру” взе голямата награда в Смешен филм фест 1

Изключително талантлив, остроумен и искрено пресъздаващ объркания и драматичен живот на няколко поколения на Балканите – така журито обоснова избора си при връчването на приза „Най-смешен филм на Габрово”, а бронзовата котка с отрязана опашка отпътува със сръбската лента „Когато порасна, ще стана кенгуру”.

За седем дни Габрово се превърна в едно голямо и весело кино и живя с любовните проблеми на Шели от „Американката Шели”, стиска палци на инспектор Тюхчев от „Бон шанс, инспекторе”, щрака с пръсти на „Гуча! Фестивалът на любовта”, отдъхна си, че любовният триъгълник не винаги е проблем със „Средиземноморска диета” и искрено се радва и смя на Джеки, Джони, Чарли и... английската кралица.

Прочети още...